De Wet zorg en dwang (Wzd) regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname van mensen met een verstandelijke beperking.
Meer over Wzd weten?

Wie krijgt onvrijwillige zorg?
Op 1 januari 2020 is de Wet zorg en dwang ingegaan. Deze wet wordt ook wel de Wzd genoemd en gaat over onvrijwillige zorg, onder andere voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat is zorg of begeleiding die iemand niet wil, maar die op dat moment wel noodzakelijk is. Bijvoorbeeld omdat er ernstig nadeel is voor die persoon zelf of juist voor een ander.
De Wzd regelt wanneer deze onvrijwillige zorg wel en niet gegeven mag worden. En als er wel onvrijwillige zorg gegeven wordt, dat er dan allerlei stappen gezet moeten worden.
Bij beslissingen over onvrijwillige zorg op grond van de Wzd zijn verschillende zorgverleners binnen Raamwerk betrokken. Bijvoorbeeld als beslisser, als overlegpartner, als adviseur of door de Wzd-functionaris. Er wordt zorgvuldig door hen bekeken dat de zorg die wordt gekozen zo weinig mogelijk invloed heeft op het leven van de cliënt.
Uitgangspunt van de Wzd is ‘Nee tenzij…’
Vanaf 1 januari 2024 gelden nieuwe afspraken voor het stappenplan dat zorgaanbieders volgen bij onvrijwillige zorg. Deze afspraken staan in de Bestuurlijke Afspraken Wet zorg en dwang. Raamwerk volgt deze Bestuurlijke Afspraken.
De afspraken zijn een eerste stap in het vereenvoudigen van de Wzd en het stappenplan. En daarmee in het verminderen van de administratielast voor medewerkers.
Wat gaat er veranderen?
De Bestuurlijke Afspraken Wzd maken het mogelijk om meer maatwerk toe te passen. Zo kunnen we, in overleg met de cliënt of diens vertegenwoordiger, bepalen op welke termijn we de onvrijwillige zorg evalueren (nooit langer dan zes maanden). En welke deskundige we volgens de bestuurlijke afspraken daarbij betrekken. Daarnaast zijn afspraken gemaakt die de rechtspositie van cliënten versterken. Zoals het beter betrekken van cliënten of vertegenwoordigers bij de besluitvorming over onvrijwillige zorg. Hierbij hoort ook het informeren van cliënten over de cliëntenvertrouwenspersoon Wzd (cvp) en de mogelijkheid om een ‘second opinion’ aan te vragen.
Voor meer informatie over de Wet zorg en dwang en de bestuurlijke afspraken zie deze pagina van de Rijksoverheid.
Leontien de Boer
Vertrouwenspersoon
De onafhankelijke vertrouwenspersoon Onvrijwillige zorg van Zorgstem ondersteunt bij vragen en klachten die te maken hebben met onvrijwillige zorg en de Wet zorg en dwang. Cliënten kunnen bij Leontien terecht met vragen die gaan over dingen die ze bijvoorbeeld willen, maar die niet mogen, of dingen die moeten, maar die ze niet willen. Leontien is te bereiken op telefoonnummer 06-4097 0356 of via het algemene nummer 088-678 1000. Haar e-mailadres is: l.deboer@zorgstem.nl.
Naast deze vertrouwenspersoon voor onvrijwillige zorg, houdt Raamwerk een cliëntenvertrouwenspersoon voor andere zaken aan, die niet over onvrijwillige zorg gaan. Meer informatie hierover lees je op de pagina Incidenten en klachten.
Wil je meer weten over Raamwerk of ergens hulp bij nodig?
Neem dan even contact met ons op! We helpen je graag.
